Ο Τάσος Σκιαδάς στο musicdreams

Ο Τάσος Σκιαδάς στο musicdreams

Πως ξεκίνησες να γράφεις και να τραγουδάς;

Στις εκδηλώσεις του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας Αττικής, έκανα τις πρώτες μου τραγουδιστικές απόπειρες. Παράλληλα κι αφού είχα πείσει τον πατέρα μου να μου πάρει μία κιθάρα, προσπαθούσα να συνθέσω τα πρώτα μου τραγούδια με ό,τι συγχορδίες μου μάθαιναν οι τότε συμμαθητές μου. Με τον καιρό καταλάβαινα ότι η ερμηνεία είναι κάτι που με ενδιαφέρει κι έτσι αποφάσισα, με την παρότρυνση ενός γνωστού, να παρακολουθήσω μαθήματα φωνητικής.

Από τότε μέχρι και σήμερα, κάποιες στιγμές που βιώνω βρίσκουν συναισθηματικό διέξοδο σε αυθόρμητες ρίμες και αυτοσχέδιες μελωδίες.

dscn2885Τάσο, ήδη έχουν κυκλοφορήσει τρία τραγούδια σου από τη Heaven Music. Θα υπάρξει κάποιο digital album;

Τον Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε το πρώτο μου single με τίτλο «Δε διαφέρεις» και ακολούθησαν το «Απόσταση» και το «Μυστικό». Μέχρι τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσουν άλλα τρία τραγούδια από τη Heaven Music κι ύστερα ένα ολοκληρωμένο album με 12 τραγούδια μου.

Πως θα χαρακτήριζες τα τραγούδια σου; Πιστεύεις ότι ανήκεις σε μία συγκεκριμένη κατηγορία καλλιτεχνών;

Ως βιωματικά και ακουστικά. Τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει ήδη, άλλα και τα περισσότερα από τα επόμενα που θα έρθουν μέσα στον επόμενο χρόνο, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων που έμενα στην Αγγλία και το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Η αλήθεια είναι όμως ότι ούτε κι εγώ μπορώ να με κατηγοριοποιήσω. Σίγουρα όμως τ’ ακούς μόνο αν σ’ αρέσουν.

Ακολουθείς συγκεκριμένη διαδικασία όταν θελήσεις να γράψεις ένα τραγούδι;

Συνήθως έρχεται -ξαφνικά- μία μελωδία στο μυαλό, την ηχογραφώ αμέσως στο κινητό, για να μη την ξεχάσω, κι ύστερα γράφω τους στίχους που για μένα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Πρέπει όμως να υπάρχει και το ανάλογο κίνητρο. Ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ας πούμε ή μία προσωπική εμπειρία…. Γενικά… θα γράψω για να εκτονώσω το συναίσθημα που έχω τη συγκεκριμένη στιγμή. Η δημιουργία είναι μεγάλη διέξοδος…   dscn2894

Τι μουσικές επιρροές έχεις;

Ερμηνευτικό πρότυπο ήταν, είναι και θα είναι ο Στράτος Διονυσίου, αλλά δε γίνεται να μην αναφέρω και την Ελένη Βιτάλη, επειδή αυτοί οι δύο ερμηνευτές έκαναν πάντα τα δύσκολα τραγούδια να μοιάζουν εύκολα… Ο Αντώνης Βαρδής και ο Κώστας Χατζής μ’ έχουν επηρεάσει πάρα πολύ με τις μελωδίες τους, ενώ ως στιχουργός μου αρέσει η Σώτια Τσώτου.  

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία που κρύβεται πίσω από το πρώτο σου single με τίτλο “Δε διαφέρεις”;

Είναι ένα τραγούδι απογοήτευσης μετά από μία προσπάθεια συγκατοίκισης μ’ ένα συνάδελφο. Είχαμε αρκετά χρόνια διαφορά, άλλες προτεραιότητες ο καθένας και αυτό έφερνε εντάσεις. Προέκυψε λοιπόν το “Δε διαφέρεις” που ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι είχα γράψει μέχρι τότε και θέλησα να κρατήσω την ιστορία ως έχει, να μην απευθύνεται δηλαδή σε μία γυναίκα το τραγούδι, κι ας το παρεξηγούσαν κάποιοι. 

Ο ήχος σου διαφέρει αρκετά από τις ενορχηστρώσεις που ακούμε σήμερα στα περισσότερα τραγούδια. Αυτό έγινε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;

Οι ηχογραφήσεις των περισσότερων τραγουδιών έγιναν στο Λονδίνο και με ξένους μουσικούς. Ήθελα όλοι μαζί να πειραματιστούμε, να αυτοσχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα που θα αρέσει σε όλους μας. Κάποια στιγμή με ρώτησαν αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ελληνικό μουσικό ύφος που θα έπρεπε να κινηθούμε για να το προσαρμόσουμε στα τραγούδια, αλλά επιθυμούσα έναν αλλιώτικο ήχο από τα συνηθισμένα και τους αρνιόμουν. Το αποτέλεσμα προσωπικά με ικανοποιεί κι ελπίζω να αρέσει και στον κόσμο.

Στο τραγούδι σου «Απόσταση» αναφέρεσαι σε κάποια «Κατερίνα». Μίλησέ μας για το πως έγραψες και αυτό το τραγούδι.

Δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, κι αυτό όταν ήμουν στην Αγγλία, για να προετοιμάσει και να περιγράψει μία σχέση από απόσταση. Η σχέση δεν διήρκησε, αλλά γεννήθηκε ένα όμορφο τραγούδι.

Ασχολείσαι με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική και το τραγούδι;

Με τη δημιουργική γραφή. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο θέατρο Λύχνος, ως διασκευή το θεατρικό μου έργο «Με(μονωμένοι) Ταξιδιώτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φιλύρα και από το οποίο εμπνεύστηκα το τραγούδι μου «Μυστικό».

Επόμενα σχέδια;

Στις 8 Ιανουαρίου, στο Holy Wood Stage, θα γίνει η παρουσίαση των τραγουδιών μου. Μαζί μου θα έχω τους τέσσερις μουσικούς μου. Την Αγγελική Ποτήρη στο βιολί, τον Δημήτρη Σακελλάρη στην κιθάρα, στα drums τον Χρήστο Παλαμιδά και στο μπάσο τον Νικόλα Παναηλίδη. Είναι εξαιρετικοί συνεργάτες και με βοηθάνε πολύ για να βγει το αποτέλεσμα που θα ακούσετε.

Leave a Comment