Πόρτο Ράφτη και όχι μόνο το καλοκαίρι!

Πόρτο Ράφτη και όχι μόνο το καλοκαίρι!

Το Πόρτο Ράφτη είναι η κλασική διαδρομή  που όλοι έχουμε περάσει για καλοκαιρινό μπανάκι-καφεδάκι-ποτάκι.   Χρόνια τώρα στέκι της νεολαίας , με τα ονομαστά κλαμπ παλαιότερα να κυριαρχούν, ενώ σήμερα κινείται στους σύγχρονους ρυθμούς.  Εξάλλου είναι δίπλα από την Αθήνα, ένα τσακ από την Αττική οδό,  και προσφέρει τα πάντα.

Το γραφικό λιμανάκι κινείται σε 2 ταχύτητες.

Αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα τη συνήθως απάνεμη, με τον πεζόδρομο, τα ήσυχα μαγαζιά και την αμμουδερή παραλία όπου κυριαρχεί … η ρακέτα.  Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργεί ρακετογήπεδα με δίχτυ, οπότε το πολύ μπαλάκι το γλυτώνεις.   Σε αυτή την πλευρά θα βρεις καφέ, φαγητό, γλυκό σε ήρεμους τόνους.

Η άλλη πλευρά, αυτή της Αγίας Μαρίνας είναι το εντελώς αντίθετο… κοσμοσυρροή, φασαρία και ζωή, beach bar,  μουσικάρες, ξαπλώστρες πολλές και άνετες, watersprorts, φαγητό κάθε είδους, και συνήθως όλο και κάποιος γάμος στο εκκλησάκι που θα τραβάει τα βλέμματα.

Εδώ είναι η χαρά του καλοκαιριού, από νωρίς για καφέ και φαγητό μέχρι αργά το βράδυ για ποτό.  Το NAVY  κρατάει ψηλά την αδρεναλίνη στη διασκέδαση, all day.  Το ΑΜΜΟΣ ακριβώς δίπλα κλέβει την παράσταση με τις μυρωδιές του και την κομψότητά του  …πανέμορφος χώρος, γραφικός, που θυμίζει νησί, με εξαιρετικό φαγητό και  ιδιαίτερες γεύσεις.  Στο PORTO MARINA όλο και θα απολαύσεις ένα κοκτέιλ στην όμορφη πισίνα του, αλλά επίσης θα οργανώσεις τέλειες εκδηλώσεις σε έναν πραγματικά κομψό χώρο.  Και για παγωτό και γλυκό στη ΔΩΔΩΝΗ φυσικά!

Στο τέρμα της λεωφόρου, στο Αυλάκι, το ERA MENZA σε περίοπτη θέση με σεμιναριακό καφέ, φοβερά cocktails και ζεστά χαμόγελα μας προσφέρει απολαυστικές ποιοτικές στιγμές  σε όλα τα επίπεδα..

Το Πορτο Ράφτη δεν είναι προορισμός μόνο για μία ημέρα.  Οι διαδρομές τριγύρω είναι αρκετές–ποιος δεν ξέρει την περίφημη ερωτοσπηλιά;- ενώ η νυχτερινή πλευρά του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ήσυχη ή θορυβώδης όπως αγαπά ο καθένας. Ενδείκνυται για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις.

Για τη διαμονή σας επιλέξτε το ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ , το κλασικό ξενοδοχείο της περιοχής  με την απίστευτη θέα, και άνετα, ευχάριστα δωμάτια για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Με φρέσκο, νέο αίμα στο δυναμικό του έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ.  Θα απολαύσετε τον καφέ σας στο bar στην παραλία, ενώ στο εστιατόριο θα βρείτε πλούσια πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Όπως γίνεται παντού στην Ελλάδα, πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε για τον τόπο μας.

Λίγοι ξέρουν ότι σύμφωνα με τα «πρακτικά» το Πορτο Ράφτη ήταν το εναλλακτικό λιμάνι όταν ο Πειραιάς  ήταν αποκλεισμένος από εχθρικά πλοία.

Λίγοι περισσότεροι ξέρουν για το «άγαλμα του ράφτη», το  άγαλμα στην κορυφή του μεγαλύτερου νησιού και τους μύθους που το ακολουθούν… είναι όντως ο ράφτης που κρατούσε το ψαλίδι (που στο μεταξύ έσπασε, λογικό, αφού ανεμοδέρνεται συνεχώς) ή είναι η ερωτευμένη κοπέλα που τιμωρήθηκε;  Ένα ωραίο μυστήριο που μένει άλυτο πολλά-πολλά χρόνια..

Ακόμα πιο λίγοι ξέρουν ότι μέχρι πρότινος το λιμάνι ήταν εμπορικό.  Εδώ ερχόντουσαν καθημερινά τα φρέσκα λαχανικά από τις Κυκλάδες και τροφοδοτούσαν την Αθήνα.  Επίσης, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά η Βιομηχανία Σιγαρέττων Καβάλας για τον εφοδιασμό του πληθυσμού της πρωτεύουσας με τσιγάρα.

Ενδιαφέροντα νέα για έναν τόπο τόσο κοντά μας.  Ευχάριστη βολτίτσα λοιπόν σε μια ωρίτσα από την Αθήνα για όλο το χρόνο!

Leave a Comment