Ο Απόλλωνας Κουσκουμβεκάκης στο music-dreams.gr

Ο Απόλλωνας Κουσκουμβεκάκης στο music-dreams.gr

Την Παρασκευή 5 Μαϊου θα εμφανιστείτε στο Holywood stage. Τι θα μας παρουσιάσετε;
Την Παρασκευή 5 Μαϊου θα παρουσιάσω για πρώτη φορά τη δουλειά μου στον όμορφο χώρο του Holywood stage. Με τον τίτλο «σε κύκλο κλειστό» θα παρουσιάσω μια παράσταση που θα αποτελείται από πολλά δικά μου τραγούδια, κάποια από αυτά νέα, σε πρώτη εκτέλεση, αλλά και μια επιλογή από τραγούδια γνωστών ελλήνων συνθετών. Μαζί μου θα έχω 2 αγαπημένες μου ερμηνεύτριες, την Ειρήνη Τουμπάκη και την Άννα Ματσούκα, αλλά και την καλή μου φίλη Θέλμα Καραγιάννη σε guest εμφάνιση. Το κουαρτέτο των μουσικών θα αποτελείται από τη Μαρία Σπυράτου στο πιάνο, τη Ροδούλα Χαντζή στο φλάουτο, το Μιχάλη Σουλάκη στο κοντραμπάσο και εμένα στις κιθάρες. Το χαρακτηριστικό της παράστασης θα είναι o ήχος των φυσικών οργάνων και οι ενορχηστρώσεις που παραπέμπουν περισσότερο στη μουσική δωματίου.

Το Φεβρουάριο παρουσιάσατε τη μουσική σας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διευθύνοντας μια κλασική ορχήστρα. Τώρα θα κάνετε κάτι τελείως διαφορετικό, πως τα συνδυάζετε;
Το Φεβρουάριο στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης διηύθυνα την Athens Chamber Orchestra σε ένα πρόγραμμα που αποτελείτο από ορχηστρικά και τραγούδια μου. Είχε περισσότερο τη μορφή μιας κλασικής συναυλίας. Στο Holywood stage θα είναι πιο «παρεϊστικα», πιο ζεστά, θα μιλάμε με τον κόσμο, θα λέμε ιστορίες, θα τους προτρέπουμε να τραγουδάνε μαζί μας. Η ουσία είναι η ίδια: η αγάπη μου για τον ήχο των φυσικών οργάνων, μουσικές και τραγούδια για όσους ακούν και αισθάνονται “out of the box”.

Εκτός από την ιδιότητα του συνθέτη έχετε και αυτές του μαέστρου, ενορχηστρωτή και σολίστ κιθάρας. Τι αγαπάτε περισσότερο και πως αποφασίσατε να γράψετε τη δική σας μουσική;
Με όποια πλευρά της μουσικής έκφρασης ασχολήθηκα (ερμηνεία, ενορχήστρωση, διεύθυνση συνόλων, σύνθεση) το έκανα με πάθος, υπακούοντας στην εσωτερική μου ανάγκη για συναισθηματική έκφραση και λύτρωση. Δουλεύοντας με το ελληνικό τραγούδι σαν μαέστρος και ενορχηστρωτής, κυρίως με την Δημοτική Αθηναϊκή Μαντολινάτα και την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, πιστεύω ότι δημιούργησα έναν προσωπικό ήχο. Ξέρεις, τα σύνορα της δημιουργικής ενορχήστρωσης και της σύνθεσης είναι ασαφή. Κάποια στιγμή λοιπόν σκέφτηκα ότι θα έπρεπε αυτός ο προσωπικός ήχος να υπηρετήσει τις δικές μου μουσικές ιδέες. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε «Ο Νοέμβρης των ματιών της», ο πρώτος μου δίσκος σαν πρωτογενής δημιουργός. Το γεγονός ότι πήρε εξαιρετικές κριτικές με ενθάρρυνε να συνεχίσω και φυσιολογικά προέκυψαν στη συνέχεια το «Μ’ένα νεύμα του φιλιού» και το «music for movies».

Θέλετε να μας μιλήσετε για τις ερμηνεύτριες που θα έχετε μαζί σας στο Holywood stage;
Φυσικά! Θα είναι μαζί μου η Ειρήνη Τουμπάκη, μια εξαιρετική τραγουδίστρια, η οποία ερμηνεύει με την ίδια άνεση και εκφραστική επάρκεια τόσο τα λαϊκότροπα, όσο και τα τελείως διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας τραγούδια μου. Επίσης η Άννα Ματσούκα, μια νέα κοπέλα με την οποία δουλεύω εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει εντυπωσιακή εξέλιξη και πιστεύω ότι θα κάνει σημαντικά πράγματα. Guest εμφάνιση θα κάνει η Θέλμα Καραγιάννη, αγαπημένη φίλη και σημαντική ερμηνεύτρια.

Πείτε μας για τους στίχους των τραγουδιών σας.
Ο στίχος των τραγουδιών μου δεν θέλω να είναι ούτε «φτηνός», ούτε ελιτίστικος. Να μην αναπαράγει τα στερεότυπα της καψούρας, ούτε όμως και τη μονοδιάστατη κατάθλιψη πολλών «έντεχνων» τραγουδιών. Δεν θέλω όμως και τη μεγάλη ποίηση που απαιτεί πολλαπλές αναγνώσεις και αναλύσεις. Τους στίχους των τραγουδιών μου γράφουν η Μαρία Σπυράτου και η Αναστασία Μητσοπούλου. Η Μαρία πέτυχε, κατά τη γνώμη μου, ο στίχος της να είναι γήινος, ερωτικός, λιτός και αληθινός, χωρίς «δηθενιές» και με την ικανότητα της άμεσης συγκίνησης. Ο ερωτισμός της δεν είναι ασπρόμαυρος, αλλά έχει μια υπέροχη παλέτα «παλ» αποχρώσεων. Ο στίχος της Αναστασίας είναι πιο ποιητικός, πιο αέρινος, έχει μια εφηβική αθωότητα, το άρωμα μιας εποχής που ήταν ο κόσμος δροσερός. Μου αρέσει πολύ η συνύπαρξη στα τραγούδια μου δύο τόσο διαφορετικών στιχουργικών προσεγγίσεων.

Τι στοιχεία περιέχει η μουσική σας και σε ποιούς απευθύνεται;
Στη μουσική μου κυριαρχεί η μελωδία. Είμαι ένας μουσικός δυτικής παιδείας και ιδιοσυγκρασίας, θέλω η μουσική να έχει αρχιτεκτονική, προσεγμένες ενορχηστρώσεις, ενδιαφέρουσες αρμονίες, αντιστικτικούς διαλόγους των οργάνων. Λατρεύω τα ηχοχρώματα της κλασικής ορχήστρας και κάποιες φορές τα συνδυάζω με ηλεκτρικά και λαϊκά όργανα. Ελπίζω ότι πολλοί μπορούν να βρουν σε αυτές τις μουσικές και αυτά τα τραγούδια κομμάτια του εαυτού τους, να τις κάνουν soundtrack των ονείρων, των ερώτων, των αναμνήσεων, των νικών και των πληγών τους. Αυτό το κοινό με ενδιαφέρει και αναζητώ.
Η θεματολογία των τραγουδιών σας είναι αποκλειστικά ερωτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν σας ενδιαφέρει η κατάθεση πολιτικών απόψεων;
Αντλώ την όποια έμπνευση και διάθεση για να γράψω μουσική από τον έρωτα. Ο τρόπος που τον προσεγγίζω αισθητικά αποτελεί σαφή πολιτική θέση και άποψη.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Αυτό το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στο Holywood stage θα αποτελέσει και τη βάση των καλοκαιρινών μου συναυλιών. Έχω επίσης ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του νέου μου δίσκου, αποκλειστικά με τραγούδια, τα περισσότερα νέα και κάποιες επανεκτελέσεις. Ελπίζω να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
Πιστεύετε ότι είναι η κατάληλη περίοδος για να δισκογραφεί κάποιος τα τραγούδια του;
Όχι βέβαια, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και η δισκογραφία ανύπαρκτη. Αλλά δεν έχω επιλογή, το να καταθέτω τη μουσική μου με κάθε κόστος, είναι η προσωπική μου λύτρωση, η σωτηρία της ψυχής μου.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;
Ν’αγαπώ βαθιά και αληθινά, όχι όλους, τους αθώους και τους ειλικρινείς. Και να μ’αγαπούν βαθιά και αληθινά, όχι όλοι, οι άνθρωποι που έχω επιλέξει για φίλους, συνεργάτες και η οικογένειά μου.

Leave a Comment