Οι Μόρτες στο music-dreams.gr

Οι Μόρτες στο music-dreams.gr

Οι Μόρτες από που εμπνεύστηκαν το όνομά τους; Είστε οι Μόρτες της μουσικής;

Οι μόρτες, ιστορικά, ήταν μια περιθωριακή κάστα ανθρώπων που επιβίωνε με τρόπους πολύ…ασυνήθιστους. Πολλοί θα τους έλεγαν και οριακούς ή/και παράνομους.

Εκείνη την εποχή, όπως και σήμερα, τα πράγματα ήταν πολύ ζόρικα. Τα περιθώρια ελάχιστα και οι μόρτες περπατούσαν με ψηλά το κεφάλι σε μια λεπτή γραμμή.

Στα όρια της φτώχιας και της αξιοπρέπειας. Στα σύνορα της ανθρωπιάς και της αδιαφορίας, της αγάπης και του μίσους. Απόκληροι της ζωής και του θανάτου. Μόρτες.

Μας θύμισαν σε πολλά πράγματα τους εαυτούς μας, τις εμπειρίες μας, τα πιστεύω μας ακόμα και τις προσωπικότητές μας.

Κάπως έτσι μας «βγήκε τ’όνομα» και είπαμε να το κρατήσουμε, μιας και εμείς και η μουσική που παίζουμε έχει σχεδόν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ποιο είδος μουσικής αντιπροσωπεύεται;

Το δικό μας. Το μόρτικο. Μη μας πάρεις για τίποτα ψωρομετριόφρωνες. Είμαστε οι Μόρτες. Η μουσική που παίζουμε σίγουρα περιέχει πολλές άλλες μουσικές, αλλά η Μουσική είναι μία. Δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις blues, ρεμπέτικο, λαϊκό, country, rock, δημοτικό, funk και «καθάρισες». Η Μουσική είναι όλα μαζί και τα τραγούδια μας είναι η ζωντανή απόδειξη και γι’αυτό είμαστε περήφανοι. 

Η ανταπόκριση που έχουμε από τον κόσμο είναι απίστευτη και υπογραμμίζει ακριβώς αυτό: Τέρμα στις ταμπέλες και τις «δηθενιές»- Άσε τα φρου-φρου και δώσε βάση στην ουσία. Σε αγγίζει κάτι? Τότε, σου κάνει. Το πώς το ονομάζουν και που κατατάσσεται, ελάχιστο ενδιαφέρον έχει πια.

 

Θα μας συστηθείτε να σας γνωρίσουμε όλους έναν έναν;

Ευχαρίστως. Εμπνευστής, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός είναι ο Άγης Νικολακόπουλος. Την ηλεκτρική κιθάρα παίζει ένας γνωστός και μη εξαιρετέος μουσικός, χρόνια στη heavy rock σκηνή της Αθήνας, ο Γιώργος Γούτης, στην άλλη κιθάρα και στο cigarbox slide guitar -ένα πολύ ιδιότυπο, χειροποίητο όργανο- ένας άλλος πάλιουρας της ελληνικής blues σκηνής, ο Γιώτης Κύτταρης. Στο rhythm section είναι στο μπάσο ο Άκης “Doc” Πετρινώτης, δε χρειάζεται συστάσεις, είναι δύσκολο να παίζεις jazz και blues/rock στην Αθήνα και να μην έχεις παίξει με το Πετρινώτη και στα τύμπανα η κολώνα του γκρούπ, ο πιο cool ντράμερ –μετά τον Charlie Watts- ο Γιάννης Βερούχης. Άφησα το μπουζούκι τελευταίο γιατί είναι το στοιχείο που κάνει όλη τη διαφορά στους Μόρτες. Πρόσφατα, ανέλαβε ένας νέο, ανερχόμενο ταλέντο της λαϊκής μουσικής, ο Στέφανος Βρυνιώτης.

Η μουσική σας πορεία ποια ήταν μέχρι τώρα και που στοχεύετε να φτάσετε ;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη Final Touch το πρώτο μας άλμπουμ με τίτλο «Η εκδίκηση της ροκιάς».

Περιέχει 5 πρωτότυπα τραγούδια – Η Γητεύτρα, Φρόσω’s boogie, Τα blues του Καραγκόζη, Όλα για σένα και Οι Μόρτες- και 3 διασκευές παλιών ελληνικών τραγουδιών. Μικρός αρραβωνιάστηκα του Βαμβακάρη, Οι Θαλασσινοί του Ζαμπέτα και Ο Απόκληρος του Βαγγέλη Γερμανού.

Πάει πολύ καλά αλλά το πιο ευχάριστο είναι ότι ο τρόπος που το δέχεται ο κόσμος. Κάνουμε όσο περισσότερα live μπορούμε, κάθε φορά έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος. Οι αντιδράσεις είναι πάντα οι ίδιες, το ίδιο και οι εκφράσεις τους. Στην αρχή βλέπεις ένα ενδιαφέρον, μετά μιαν ευχάριστη έκπληξη και μετά ενθουσιασμό! Δεν υπάρχει για μας μεγαλύτερη ανταμοιβή. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να  βλέπουμε αυτές τις εκφράσεις σε όσο περισσότερα πρόσωπα γίνεται. Αυτό. Δεν είναι καθόλου λίγο να το καταφέρνουμε σε μια πολύ στενάχωρη εποχή για όλους μας.

Πόσο δύσκολα είναι πλέον στην Ελλάδα των μνημονίων να επιβιώνει μια πολυμελής μπάντα;

Πολύ θα ήθελα να σου πω ότι είναι δύσκολο, όμως είναι αδύνατο. Σου είπα και στην αρχή, ως Μόρτες επιβιώνουμε…μόρτικα. Πέρα από τη πλάκα, τα βγάζουμε πέρα όπως μπορούμε, όπως κάνουν οι περισσότεροι μουσικοί στην Ελλάδα. Δε το βάζουμε, όμως, κάτω. Ούτε και πρόκειται. Είμαστε φτιαγμένοι από άλλο «μέταλλο».

Σημαντικές συνεργασίες που επιθυμείτε διακαώς.

Οι μουσικοί που θα θέλαμε να συνεργαστούμε διακαώς, έχουν πεθάνει. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Δεν έχει πεθάνει, όμως, η μουσική τους. Εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας δυναμώνει, πώς νομίζεις ότι τα βγάζουμε πέρα?

Υπ’αυτή την έννοια, ήδη συνεργαζόμαστε με το Τσιτσάνη, το Muddy Waters, το Παπαϊωάννου, το Hendrix και πολλούς άλλους.

Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς? Το Μίκη Θεοδωράκη και τον Eric Clapton από τους ζωντανούς?

Ποια κομμάτια σας έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο;

Εδώ είναι ένα άλλο ευχάριστο που παρατηρούμε. Όλοι έχουν κάποιο διαφορετικό τραγούδι που τους εκφράζει. Σίγουρα  «Τα blues του Καραγκιόζη» αρέσουν σε πολύ κόσμο και είναι, πραγματικά, το τραγούδι από το οποίο ξεκίνησαν όλα, όμως και «Η Γητεύτρα» αρέσει για τον country/folk χαρακτήρα που έχει και το «Φρόσω’ς boogie» για το ρυθμό του και το χιούμορ στο στίχο και το ομώνυμο «Οι Μόρτες» για το swing/funk ύφος του, ακόμα και το «Όλα για σένα» που είναι ένα πιο dark, αφαιρετικό blues χωρίς μπουζούκι, βλέπουμε ότι αρέσει στο κόσμο για την αμεσότητά του.

Όσο για τις διασκευές, τι να πω… Ελάτε σε ένα live μας να δείτε τι γίνεται και θα καταλάβετε.

Μελλοντικά σας σχέδια και στόχοι  

Προς το παρόν κοιτάμε να κλείνουμε ζωντανές εμφανίσεις εντός κι εκτός Αθηνών. Η προσωπική επαφή, είπαμε, δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Ειδικά με μια μπάντα σαν τους Μόρτες.

Επίσης, ετοιμάζουμε καινούργια video clip, αλλά γράφουμε σιγά-σιγά και καινούργια τραγούδια για τον επόμενό μας δίσκο. Δε βιαζόμαστε, είμαστε μεγάλα παιδιά.

Στόχος μας είναι να γνωρίσει και να αγαπήσει ο κόσμος τη μουσική μας. Όλα τα άλλα, έπονται.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ευχές από όλους σας

Ευχόμαστε σε όλους καλό κουράγιο και δύναμη. Αν αισθάνεστε ότι κάπου τα χάσατε, θα τα ξαναβρείτε εκεί που ζει η αγάπη. Εμείς, έτσι πορευόμαστε και περνάμε μια χαρά. Μόρτικα.

 

Leave a Comment