Η Ελένη Πέτα στο music-dreams.gr

Η Ελένη Πέτα στο music-dreams.gr

Οι συναυλίες της Ελένης Πέτα αποτελούν πάντα μια μοναδική ευκαιρία να ακούσεις καλή μουσική από μια σπουδαία φωνή, που κινείται με την ίδια ευκολία σε πολλά και διαφορετικά είδη – από tangos και fados, σε λαϊκά και σμυρνέϊκα και σε κομμάτια κλασικών Ελλήνων και ξένων συνθετών … Λίγες μέρες λοιπόν πριν τις εμφανίσεις της στον Ιανό (Παρασκευή 11/3 & Σάββατο 12/3) μας μιλάει για «Το δώρο», το τραγούδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, για τις καλλιτεχνικές της επιλογές, τις διεθνείς συνεργασίες της και τα επόμενα βήματά της …

Να ξεκινήσουμε με τις εμφανίσεις σου στον Ιανό. Τι πρόγραμμα μας έχεις ετοιμάσεις;

Στον Ιανό θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το ελληνικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο καθώς και τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία. Μαζί μου επί σκηνής θα είναι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, οι Νάσος Σωπύλης στο πιάνο, Μάριος Μούρμουρας στην κιθάρα και Δημήτρης Στασινός στο μπάσο.
Θεωρώ, ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως απώτερο σκοπό του να ψυχαγωγήσει και να κάνει το κοινό να ξεχαστεί έστω για λίγο.

 «Το δώρο», το τραγούδι που κυκλοφόρησες πρόσφατα, παρέμεινε αρκετό καιρό στο σκοτάδι, μια που το είχες ηχογραφήσει πριν 5 χρόνια, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισες να το βγάλεις στο φως και να μας το «χαρίσεις», προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ο κόσμος το αγκάλιασε. Περίμενες τόσο μεγάλη αποδοχή;

Όταν κυκλοφορεί ένα τραγούδι όπως «Το Δώρο» που δημιουργήθηκε με τόση αγάπη, τόσο από τον Θέμη Καραμουρατίδη (μουσική), τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο (στίχοι) όσο και από εμένα, ευελπιστείς οι ακροατές να το αγαπήσουν όσο το αγαπήσαμε εμείς. Όταν, λοιπόν βλέπεις από τον κόσμο και τα ραδιόφωνα να αγκαλιάζουν αυτό το κομμάτι από τη ψυχή σου, τότε μόνο χαρά μπορείς να αισθάνεσαι.. Πάντα εύχεσαι να υπάρχει αποδοχή σε ό,τι κάνεις, φυσικά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την αντίδραση του κοινού.

Υπάρχει η σκέψη να συμπεριληφθεί σε κάποιο ολοκληρωμένο album;

Ναι, θα ήθελα μελλοντικά να κάνω μια ολοκληρωμένη δουλειά και γιατί όχι να συμπεριλάβω και «Το Δώρο» σ’ αυτήν.

Η απόφασή σου κάποια στιγμή να ακολουθήσεις μια πιο μοναχική πορεία είχε να κάνει με τη δυνατότητα μεγαλύτερης καλλιτεχνικής ευελιξίας που σου έδινε πιθανά και ελευθερία επιλογών;

Βεβαίως, η δυνατότητα να έχω μεγαλύτερη καλλιτεχνική ευελιξία αποτέλεσε ένα πρωταρχικό παράγοντα στην απόφαση μου να διαφοροποιηθώ από τι έκανα μέχρι τότε. Να διαφοροποιηθώ, ως προς τους χώρους που εμφανιζόμουν και όχι τόσο από το ρεπερτόριο που έλεγα. Επιπλέον, το να έχεις την ελευθερία να επιλέγεις τους συνεργάτες σου, το ρεπερτόριο σου καθώς και τους χώρους που εμφανίζεσαι, τότε θεωρώ ότι μπορείς να αναλαμβάνεις ολοκληρωτικά και την ευθύνη των επιλογών σου, είτε αυτές είχαν ένα θετικό αποτέλεσμα είτε αρνητικό.

Ποια δισκογραφική σου δουλειά θα έλεγες ότι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Εάν έπρεπε να επιλέξω ποια δισκογραφική δουλειά με αντιπροσωπεύει 100% τότε θα ήταν το «Duende». Ένα άλμπουμ που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Παναγιώτη Μάργαρη και εμένα. Είχαμε την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών, μέχρι και του πως θα ήταν το εξώφυλλο που θα κοσμούσε αυτό το άλμπουμ. Από την παραγωγή, τις ενορχηστρώσεις έως και το δημιουργικό κομμάτι.

Έχεις συνεργαστεί επί σκηνής με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες, όπως με τον Youssou N’ Dour και την Χιλιανή τραγουδίστρια Isabel Parra. Τι αποκόμισες από αυτές τις συνεργασίες;

Όταν συνεργάζεσαι με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Youssou N’ Dour , η Isabel Parra και θα προσθέσω και τον εξαιρετικό μουσικό Al Di Meola τότε καταλαβαίνεις – βλέποντάς τους – πώς συμπεριφέρεται πραγματικά ένας καλλιτέχνης. Και οι τρεις τους φέρθηκαν άκρως επαγγελματικά, ήταν δοτικοί με τους συνεργάτες τους και πολύ ευγενικοί με τους γύρω τους.

Ξεκίνησες την πορεία σου ως μουσικός … Γιατί σε κέρδισε τελικά το τραγούδι;

Εάν το καλοσκεφτείς και το τραγούδι είναι μέρος της μουσικής. Μελοποιημένες νότες που εκτελούνται με το όργανο της φωνής. Το ότι ξεκίνησα ως μουσικός θεωρώ ότι μόνο με βοήθησε στην μετέπειτα πορεία μου ως τραγουδίστρια.

Θα μπορούσες να μας πεις ένα στίχο που χαρακτηρίζει περισσότερο την Ελένη σήμερα;

Θα δανειστώ τέσσερις στίχους από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και το νέο μου τραγούδι «Το Δώρο».
«Δε με τρομάζει που μεγάλωσα λες κι ήταν σ’ ένα βράδυ
Αυτά που είχα όλα τα ‘δωσα μ’ ένα φιλί, ένα χάδι
Και τους τρελούς που με κατάλαβαν, αυτούς κρατάω μόνο
Γι’ αυτούς το πιο σπουδαίο δώρο μου, να δουν να μεγαλώνω…»

Επόμενα βήματα μετά τον Ιανό;

Έχουμε ήδη προγραμματισμένες κάποιες εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών, τόσο μόνη μου όσο και με την Fide Koksal.

Leave a Comment